Spor salonu açarken nelere ihtiyaç vardır?
Spor salonu inşaatı için ıslak imzalı mimari kroki almak için ilk adım, uygun bir mimar seçmektir. Türkiye’de mimarlık lisansı olan bir mimar, yerel yönetmeliklere ve yapı standartlarına uygun olarak size yardımcı olabilir. Referanslarına, deneyimine ve uzmanlık alanlarına dikkat ederek bir mimar seçin.
Proje Bilgilerini Hazırlayın: Mimarınızla işbirliği yapmadan önce, spor salonu projesiyle ilgili detaylı bilgileri hazırlamanız gerekmektedir. Bu bilgiler arasında, spor salonunun konumu, büyüklüğü, kullanım amacı, iç mekan düzeni ve diğer gereksinimler yer almalıdır. Yerel yönetmelikleri inceleyerek, hangi belgelerin gerekli olduğunu ve nasıl bir spor salonu tasarımının kabul edilebilir olduğunu belirleyin.
Hangi malzemeleri en kolay yoldan ve en uygun fiyata nereden temin edeceğinizi bilmelisiniz. Bununla birlikte açacağınız salonunun bulunduğu lokasyonun son derece önemli olduğu da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Çok büyük ve lüks bir salon atıyorsanız tüm spor malzemelerinden fazla almanız gereklidir.
Ancak küçük ve dar bir mekan atıyorsanız koşu bandı veya kondisyon bisikleti gibi araçların birkaç tane olması yeterli olmaktadır. Spor salonu açmak için kapasitenizi önceden belirlemelisiniz. Bu nedenle karşınızda 3 farklı seçenek bulunur. 1000 metrekare büyüklüğünde açık ve kapalı bir spor salonu açmak maliyetinizin çok yüksek olmasına neden olacaktır.
Islak imzalı mimari kroki nasıl alınır?
Yerel Yönetmelikleri Araştırın: Spor salonu inşaatıyla ilgili olarak Türkiye’deki yerel yönetmelikleri araştırmanız gerekmektedir. İnşaat, yapı ve sağlık gibi konulara ilişkin belirli kuralları içeren yönetmelikleri inceleyin. Bu yönetmelikler, bina yüksekliği, yapı malzemeleri, yangın güvenliği, engellilerin erişilebilirliği ve diğer ilgili gereksinimleri içerir. Yerel belediyenin veya ilgili resmi kurumların web sitesi veya ofisi bu yönetmeliklere erişmek için kaynak olur.
İlgili Belgeleri Hazırlayın: Mimara, spor salonu inşaatı için gerekli olan belgeleri sağlamanız gerekmektedir. Bu belgeler genellikle arazi tapusu, ruhsat başvuru formu, mimari taslak, yapı kullanma izin belgesi, çevresel etki değerlendirme raporu gibi belgeler
- Spor salonun uzun adını ve diğer tüm bilgilerini içeren bir dilekçe hazırlamalısınız.
- İşyeri kurucusunun nüfus cüzdan fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Kurucu olan kişinin sabıka kaydı ve açık adresi
- 3 tane vesikalık fotoğraf ve vergi levhası fotokopisi
- Kira kontratı fotokopisi
- Fitness salonu için anlaşmalı olan doktorun ya da kliniği adresinin ve iş sözleşmesi
- İşyeri için mimar onaylı vaziyet planı
- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden almanız gereken 2 derece antrenörlük belgesi